Dr. Loren Cordain cikke alapján fordítva, kiegészítve saját, és Szendi Gábor megjegyzésivel:
1. Egészséges a tej?
Az emberi anyatej az újszülött gyermeknek rendkívül
egészséges, viszont a tehéntej vagy más
fajta pl. a kecsketej gyerekeknek és felnőttek egyaránt egészségtelen, növeli
sok krónikus betegség kockázatát Az embereknek nincs szüksége a tehéntejre!
2. Milyen mellékhatások merülhetnek fel
tejfogyasztás esetén?
1.
Ételallergiát okoz.
2.
Fiatal korban a fogyasztáskor (1-2 éves kor alatt*) a
tehéntej növeli a gyermekeknél az 1-es
típusú cukorbetegség kockázatát
3.
A tej ivás növeli a kockázatát sokféle autoimmun betegség kialakulásának beleértve a fent említett 1-es
típusú cukorbetegséget, Crohn-szindrómát,
és a fekélyes vastagbélgyulladást.
4.
Számos kutatás (Public Health Harvard School) összefüggésbe
hozza a tejet a pattanásosok
kialakulásával
5.
Tej fogyasztásakor bélgörcs
alakulhat ki.
6.
A tehéntej fogyasztása összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.
7. Íme a tehéntej kapcsán egy megdöbbentő adat: több mint 75 hormont tartalmaz, ami az
immunrendszer károsan hat. A legproblematikusabb a tehéninzulin, ami hozzájárul
az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásnak kockázatához kisgyerekeknél. Aggasztó
az ösztrogén tartalom is a tehéntejben. Az ösztrogének emelkedett
szintje a nőknél pl. növeli a kockázatát a mell
és petefészek-ráknak, férfiaknál a prosztata ráknak.
8.
A gyerekkori tejfogyasztás egyértelműen növeli az inzulinrezisztenciát, mely miatt
túlsúly és metabolikus szindróma alakulhat ki. Mikor 24 8 éves fiút magas
tejfogyasztásra kértek, és bizony már 1 hét után inzulin rezisztencia alakult
ki. Mikor a tejet húsra cserélték az inzulin anyagcsere normalizálódott.
10. A tejben tejcukor van
(laktóz). A világ népességének 65 százaléka érzékeny a laktózra, melynek
fogyasztásakor bélgáz alakul ki és hasi fájdalom merül fel.
12. A tejet disachharide-nek*
is nevezik – ami azt jelenti, hogy két cukorból áll (szőlőcukor és galactose).
Rágcsálókon végzett kísérleteknél bebizonyosodott, hogy mindkettő a laktóz
és a galactose is elősegíti a szemben a hályogok
kialakulását.
13, A tej vagy más egyéb
tejtermék gyengíti a cink és vas felszívódását. Pedig ezek fontosak
szervezetünknek.
14. Számos tanulmány alátámasztja,
hogy a tejivás növeli a Parkinson-kór kockázatát.
15. A tejivás elősegíti az asztma kialakulást, és a tüdő
vizesedését idézheti elő.
3. A legtöbb ember azt hiszi, hogy a tej egészséges, mert sok kalciumot
tartalmaz. Van ebben igazság?
A tehéntej, és a tejtermék valóban az egyik legmagasabb
kalciumforrás, amit fogyaszthatunk. Da vajon valóban szükségünk van ennyi kalciumra.
Minden média erre ösztönöz, fogyassz sok kalciumot a csontok egyészségért,
miközben számos kutatás már rávilágított, hogy a magas kalcium fogyasztás nem
csökkenti a csontritkulás kialakulását, nem erősíti a csontokat. A kalcium ugyan
fontos tápanyag, mégsem váltja be tehát a hozzá fűzött reményeket a csontok,
illetve a szív egészsége szempontjából. Számos vizsgálati eredmény bizonyítja,
hogy az emelt kalcium bevitel viszont szívbetegséghez, ízületi problémákhoz, és
erős pre-menstruációs szindrómához vezet.
4. Organikus vagy nem organikus pasztörizált vagy nem, van
különbség?
Az organikus tej alacsonyabb koncentrációban, de tartalmazhatja
a tejgazdaságban használt féregirtókat és más környezeti szennyező anyagokat. A
nyers tej tartalmazza a hormonok magasabb koncentrációit és bioaktív
peptideket, baktériumokat is, amelyek sokféle fertőző betegséget idézhetnek
elő. A pasztőrözött vagy homogenizált tej olyan eljáráson megy keresztül, mely növelheti
a szívbetegség kockázatát.
5. A tehénnek adott hormonok vajon belekerülnek-e a tejbe? És ha
igen ez mit okozhat?
Sajnos ez így van. A tejgazdaságokban gyakran
adnak a teheneknek növekedési hormont, ami belekerül természetesen a tejbe, és ez
által, az emberi szervezetbe is, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát. (mell,
prosztata, ahogy már említettem)
6. Miért gondolja azt vajon mégis mindenki, hogy a tej jó? Szüleink
nagyszüleink mind ezt vallják. De fogadjuk ezt el mi is? Vajon a médiának mi a
felelőssége ebben?
Látható, hallható hogy a tejipar az utóbbi 20
évben valóban a tejfogyasztás mellett kampányol, holott számos tudományos
kutatás alátámasztja a tejfogyasztás problémákat okozhat. Csak van itt valami a
háttérben, ha más nem csupán az anyagiak, de az sem kizárt, hogy az így
előidézett tünetek kezelése a cél, és ezáltal a gyógyszerek eladása? Vagy ne
lássak minden mögött összeesküvést? Mi minden esetre nem fogyasztunk tejet,
szinte semmilyen tejterméket nem használok. Egyetlen kompromisszum a reggeli
kávéba kevés tejszín, és néhány sajt.
Végezetül egy idézet Szendi Gábor Tejfogyasztás kapcsán írt cikkéből:
Magyarország/Tejterméktanács álláspontja:
….
napi 2 dl tej fedezi egy felnőtt ember
ajánlott tápanyagszükségletének jelentős hányadát, mégpedig a kalcium 30 %-át
Szendi Gábor álláspontja:
….
napi 2 dl tej fogyasztása már 50-80%-al növeli a felnőttkori vastagbélrák
kockázatát.
Azt hiszem kár folytatnom ebben minden benne van …..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése