2012. május 4., péntek

Lassú főzőtt zamatos karaj

Hozzávalók:
1 lassú főző vagy slowcooker :-),
~ 2 kg bőrös karaj egészben, 
3 szelet bacon,
1,5 ek só,

6-8 szem fokhagyma.

A karajból csontosat sikerült venne. Megmostam, szárazra töröltem, és levágtam a bőrét szép vékonyan. 
 

Középen ketté vágtam a húst. Besóztam. 

Azt olvastam hogy kb.1,5 teáskanál kell 1 kg húsra. 

Kimértem tehát a só mennyiségét és mindent elosztottam egyenletesen a húson. 


Az előző napról maradt egy kis marokkói fűszeres vajam, azt is rákentem, attól lett kicsit piros színe. 

A lassú főzőbe beletettem a szelet szalonnákat alulra. 

Ráfektettem a húst bőrös felével lefelé. 
 
Ahol ketté vágtam a húst ott szépen megtöltöttem a fokhagyma gerezdekkel, és mivel fokhagymából sosem elég, párat bele dugdostam oldalt is a húsba. 

Vizet egyebet nem kell bele tenni, mert magában elég van. Meglásd mikor elkészül mennyi lé lesz alatta. :-) 

Szóval rátettem a főző tetejét, és 20 órán keresztül hagytam párolódni, sülni, alacsony (slow) fokozaton. 

Míg készült gyakorlatilag egy nap telt el, tehát átaludtunk egy éjszakát, és elmentünk kirándulni, mert este kb. 8-kor kezdtem el főzést. 

Másnap mikor haza értünk akkor lett kész. 

Meleg, friss szaftos húsra értünk haza. Lekapcsoltam a  főzőt, és hagytam hűlni kb. 30 percet. Kiszedtem és szálasra szaggattam az omlós húst. Kicsit öntöztem rá a maradék léből. 

Nagyon finom, szuper omlós, szuper ízű lett. Komolyan mondom ilyen finom disznót még nem pipáltam :-) 

Bármilyen zöld körettel, esetleg gyümölccsel nagyon finom. Egy darabig nekünk meg is van belőle a húsforrásunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése