Több receptemben találkozhattál már avokádóval.
Nem szabad idegenkedni az avokádótól,
semleges ízű, könnyen párosítható bármilyen gyümölccsel, zöldséggel.
Turmixolva tulajdonképpen krémes lesz tőle minden.
Csupán arra kell figyelni hogy
érett legyen, puha mikor használod. Ha keményet kapok hagyom pár napig a konyhapulton, és megérik. A benne lévő többszörösen telítetlen
zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik
a koleszterinszintet. Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás,
érelmeszesedés és
gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így
elősegítheti a lúgosítást.
Egyszerre tartalmaz zsírsavakat és fehérjéket, méghozzá a legkönnyebben emészthetőeket.
Az avokádóban lévő fehérjék mintegy 63 százaléka egyszeresen telítetlen, és csak 17 százaléka telített. Mindkét fehérjetípus kiváló energiaforrást jelent a szervezet számára. Jobbat, mint a glükóz (szőlőcukor) és a közönséges fehérje. Az avokádóban található fehérjék 20 százaléka többszörösen telítetlen, amelyek a sejtképződésben töltenek be fontos szerepet.
Az avokádóban lévő fehérjék mintegy 63 százaléka egyszeresen telítetlen, és csak 17 százaléka telített. Mindkét fehérjetípus kiváló energiaforrást jelent a szervezet számára. Jobbat, mint a glükóz (szőlőcukor) és a közönséges fehérje. Az avokádóban található fehérjék 20 százaléka többszörösen telítetlen, amelyek a sejtképződésben töltenek be fontos szerepet.
Gyermekeknek pl. gyümölccsel bátran adható észre sem fogják venni mit
esznek. Múltkor pl. csokikrémet készítettem, abba került avokádó,
és a gyerekek jóízűen megették, csak utólag árultam el mit is ettek valójában. Nagy volt a meglepetés. :-)
Én már belevágtam az avokádó
termesztésbe is!
Ha szép friss avokádót sikerül
venni javaslom, ne dobd el a magot se. Mosd le, szúrj bele két fogpiszkálót, tedd
egy közepesen szűk edénybe. úgy hogy a mag alját mindig érje a víz (lásd a
képen a kis kávés csészéket :-)),
vagy félig ellepje. Ha elfogy, a víz
pótold, hogy ez az állapot folyamatos legyen.
Ha szerencsés és elég türelmes
vagy 1-2 hónapon belül elkezd gyökeret ereszteni a mag. Ha pedig már elég erős
a gyökere, akkor ki fog hajtani neked a zöld levél is. Onnantól felgyorsulnak
az események, és látványosan nőni fog az avokádó fád.
Az avokádó ugyanis a babérfélék
családjába tartozik, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű,
10–20 m magas fa. Az enyém már ilyen szép nagy, lassan el kell, ültessem
egy cserépbe. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése