2012. június 6., szerda

Ananászos csirkenyárs

Hozzávalók (4 főre)

500g szeletelt bacon
500g csirkemell
1 cukkini
1 szál száraz kolbász
1 ananász
 

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A csirkemellet, a cukkinit, az ananászt egyforma közepes kockára vágtam. 


Nyársa húztam őket azzal a különlegességgel, hogy az első kolbász vagy cukkini után két szelet bacont kezdtem a nyársra húzni, majd jött, egy csirke kocka, és egy ananász, és a bacon csík újra, azaz ide-oda hajtogattam a bacont míg végül elfogyott. 


Igyekeztem a hússal összehozni, mert külön nem ízesítettem pluszban, hiszen a bacon önmagában elég sós. 


Ha ügyesen mindenhova kerül belőle akkor nagyon egyszerű elkészíteni. 

Látványos, és az ananásztól különleges is egyben. 


Sütőrácson sütöttem addig míg szép pirosak nem lettek a nyársak.


2012. június 5., kedd

kapros túrós mandulakeksz

Hozzávalók
2 csésze mandula liszt
1 tk sütőpor
1/4 tk só
1 tk kapor
2 tojás
4 ek kókuszzsír

A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A mandula lisztet elkevertem a sütőporral, a sóval, a kaporral. Egy kis edényben összekevertem a tojást és a kókuszzsírt. A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntöttem. Alaposan elkevertem, és kb. 10 perce betettem a fagyasztóba. Az idő letelte után egy fagylalt adagoló kanállal halmokat szedetem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egyesével, egy pohár aljával lelapítottam mindet. 12-15 percig sütöttem őket, míg a szélük szép aranysárga nem lett. 

A kapros túró elkészítése

kb. 100g natúr kesudió
kókuszkrém
citromlé
kapor
1 ek kókuszzsír


A kesudiót egy éjszakára vízbe áztattam. Másnap leszűrtem és a többi hozzávalóval krémesre turmixoltam. Ezt érdemes a keksz készítése előtt egy nappal elkészíteni, mert a hűtőbe téve megdermed a kókuszzsír és kenhető krémes lesz, könnyebb úgy vele dolgozni. Frissen nekem folyós volt. 

Mikor kicsit kihűltek a kekszek kettőt-kettőt megtöltöttem a kapros krémmel. 1 napot pihentettem, hogy a krémtől vissza puhuljanak a kekszek. Utólag annyit módosítanék, hogy a kekszeket érdemes minél laposabbra nyújtani, azaz nem jó ahogy én a sütőpapírra tettem őket, célszerűbb két sütőpapír között kinyújtani kb. 0,5 centisre és abból kiszaggatni őket. Nekem nagyon vastagok lettek és nem puhultak meg, kicsit ropogósak maradtak. :-)

2012. június 4., hétfő

Epres, áfonyás morzsatorta

Hozzávalók

1 csésze (125 ml) kókuszzsír (vagy ghee)
1,5 csésze (180g) mandula liszt
0,5 csésze (75g) kókusz liszt
2 tk sütőpor
0,5 csésze (125ml) kókusztej
1 tk vanília őrlemény
200g eper
50g áfonya a díszítéshez

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy nagy tálban a száraz hozzávalókat összekevertem. Egy másik edényben az olvasztott kókuszzsírt, a kókusz tejet, és a vaníliát kevertem el. Egy pite formát kikentem kókusz zsírral bele öntöttem a pucolt, felezett epreket. Öntöttem rájuk 1-2 evőkanál mézet, és kevés fahéjat. Össze forgattam az epreket. A száraz és a nedves hozzávalókat egybe öntöttem, elkevertem és az eper tetejére egyenletesen rámorzsoltam a mandula tésztát. Morzsa szerű lett a teteje. Betettem a sütőbe és 75 percig sütöttem míg a teteje egyenletes ropogósra sült. 


Morzsa torta azért lett mert nem egy szeletelhető torta lesz belőle, hanem morzsás marad. Így utólag a mandulás, kókuszos rész nagyon vastag lett, fele is elég lett volna, az eper pedig gyakorlatilag eltűnt, a sütiben. Más gyümölccsel almával, barackkal is lehet készíteni. Esetleg kókusz krémmel, vagy más gyümölcs mártással kínálható. 


2012. június 3., vasárnap

Pulyka burger

Hozzávalók
1 kg darált pulykamell
1 vöröshagyma kockázva
3 fokhagyma apróra vágva
2 paradicsom kockázva
koriander, só, bors, pirospaprika
2 tojás
2 ek mandula liszt

A fenti hozzávalókat a mandula liszt kivételével fakanállal alaposan elkevertem. 

Betettem a hamburger húst a hűtőbe és egy éjszakát hagytam összeérni az ízeket. 

Másnap hozzá adtam a mandula lisztet, és apró golyókat formáztam a masszából. 

Előmelegítettem egy grill sütőt, majd aranybarnára sütöttem a rácsra helyezéskor lelapogatott hamburger húsokat. 

Köretként mellé zöldséget és ananászt grilleztem. Egyszerűen csak kókuszzsírral bekentem a szeletelt zöldségeket (zeller, vékonyra vágott cékla, és sárgarépa) és ropogósra sütöttem. Maradt egy fél ananászom azt is megsütöttem. Nagyon finom így grillezve, imádom. 

A képen két zeller szelet közé tettem a hamburger húsokat, tetejére ananász került alá pedig egy szép saláta.

Barbecue mártást kínáltam hozzá.

Paleo barbecue mártás


Hozzávalók

140g sűrített paradicsom
250ml húslé
1 vöröshagyma, és 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek dijoni mustár
1 tk torma
2 ek alma ecet
1 ek kókuszzsír
2-3 ek xilit
1/2 tk só
1 tk bors
1 tk őrölt kömény

Minden hozzávalót kimértem és egy mennyiségnek megfelelő lábosban feltettem főzni. Kb. 20 - 30 percig kis lángon rotyogott, (közben néha megkevertem) mikor látszott rajta, hogy szép sűrű lett, elzártam alatt a lángot. Kóstolás után picit még fűszereztem, majd egy botmixerrel krémesre turmixoltam. Kész is a csodás paleo és cukormentes barbecue mártás, ami bármilyen sült hús mellé remekül passzol. Hűtőben 1-2 hétig eláll. Szerintem ennyi idő alatt biztos el is fog fogyni :-) 

Epres csokis fagyikehely


Ismét eljött a jó idő, elő kerültek a fagyi árusok. Kedvet kaptam a fagylalt készítéshez. Gondolkodom talán veszek lassan egy fagyi gépet is. Azt hiszem azzal sokkal könnyebb lenne finomabb állagú, krémes verziót előállítani, azzal biztosan nem lenne olyan kristályos, vizes szerkezete az eper fagyinak. Sajnos az eper nagyon vizes, hiába, most is kicsit keményebb maradt, de a csokis most is remekül összejött. :-)

Hozzávalók:

Epres:
1 kókusztej konzerv
4 tojás sárgája
vanília aroma
3 ek méz
100 g eper turmixolva
100 g eper kockázva
50 g csokicsepp

A kókusz tejet összekevertem a tojás sárgájával, a vaníliával, a mézzel, majd gőz fölött folyamatos keverés közben pudinggá főzte. Ezt úgy tudod kivitelezni hogy keresel két egymásba tehető, nem egybeeső lábost. Az alsóba teszel 1-2 ujjnyi vizet, hogy ne érjen a fölé kerülő láboshoz a víz rész, majd össze teszed a kettőt, és melegíteni kezded. Az alsóban szépen el kezd forrni a víz, és gőz fölött melegedni fog a felsőben az étel. Mikor pudingos kezd lenni akkor nagyon figyelj mert folyamatosan keverni kell. Mikor elkészült a puding levettem a tűzről és az eper turmixos változatát hozzá kevertem. Érdemes megkóstolni, mert elképzelhető hogy szükséges bele még méz vagy xilit. Fagyottan nem tűnt nekem édesnek eléggé, szerintem akkor kevésbé jön ki az íze, mint így frissen, tehát lehet bele tenni még édesítést. Az eperkrémhez ezt követően a kockára vágott eprek kerültek, és mikor átöntöttem műanyag edénybe bele kevertem a csoki cseppeket. Ha még ekkor langyos a krém gyorsan kell vele dolgoznod, mert a csoki elkezd olvadni. (bár szerintem az se baj, úgy is finom :-))
Csokis:
1 kókusztej konzerv
4 tojás sárgája
vanília aroma
3 ek méz
100 g keserű csoki
2 ek kókuszreszelék
2-3 ek malibu (opcionális! csak felnőtteknek! :-))

Hasonlóan készült mint az epres változat. Annyi a különbség, hogy a gőz fölötti krémbe bele tördeltem a csokit is, azzal együtt készült a puding. Majd utána tettem hozzá kókusz reszeléket mielőtt műanyag tálba öntöttem a pudingot. 

Mindkét fagylaltot jól le kell hűteni. Fogyasztás előtt 1-2 órával célszerű szoba hőmérsékleten tartani, mert külön kőkemény, nem gombócólható. 


Jó étvágyat! :-)

2012. május 31., csütörtök

Mangalica pörkölt



Elmentem a hétvégére vásárolni, és bár általában a csirke, pulyka húst részesítem előnyben, nem tudtam azt beszerezni, mert a boltban pillanatnyi szárnyashús hiány volt. Nagyon gondolkodtam hogyan tovább, majd végül mangalicára esett a választásom. Gondoltam főzök belőle egy vörösboros pörköltet, majd kitalálok hozzá valami köretet, salátát. Első próbálkozásom, nos így sikerült! :-)

Biztosra mentem, és a pörköltet lassú-főzőben készítettem el, nyilván hagyományosan elkészítve is hasonlóan finom lesz, de amúgy is sokáig kell főzni, gondoltam ízletesebb lesz így.

Hozzávalók:
1 kg mangalica kockázva
1 fej vöröshagyma kockázva
3 - 4 fej fokhagyma kockázva
1 db paradicsom kockázva
1 db zöld paprika kockázva
2 szál zeller csíkozva
1-2 ek pirospaprika
2 dl vörösbor
só, bors, őrölt kömény



Mindent összekevertem és betettem a lassú-főzőbe. 1 órát magas fokozaton, majd további 10 órát lassú fokozaton főztem.

Nagyon finom, ízes pörköltet sikerült főznöm. Grillezett zöldséggel, és friss fejes salátával ebédre fogyasztottuk el.