2012. július 31., kedd

Sült paprika krémleves


Hozzávalók:
 
6 db kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kókuszzsír
só, bors
kókusztej

A kaliforniai paprikát megmostam, szárazra töröltem, és grill serpenyőn minden oldalát megsütöttem. Az egyenletesen feketére sült paprikákat (de tényleg legyen lehetőleg fekete, mert a héjj akkor könnyebben eltávolítható :-)) egy nylon zacskóba tetettem, kb. 10 percre, hogy gőzben felpuhuljon a héjuk. Az idő leteltéig, felaprítottam egy fej vöröshagymát, és kókuszzsíron elkezdtem megpárolni.

 
A paprikákat kivettem a zacskóból, és lehámoztam a héjukat, majd megszabadultam a magháztól, magoktól!!!, és apró kockára vágtam őket. Hozzá adtam mindet az ezen idő alatt már párolt hagymához, kicsit együtt pároltam őket, majd egy botmixerrel pürésítettem. Sóztam, borsoztam, és kevés xilitet adtam hozzá. 

Egyet rottyant és kész is volt. Gyorsan lehűtöttem (hideg vizes fürdő, majd fagyasztó :-)) és hidegen tálaltam. Nagyon finom, frissítő leves. Ebben a nyári melegben különösen ajánlom.


2012. július 30., hétfő

Málta - A szabadtéri múzeum



Sajnos letelt az egy hét, és haza érkeztünk Máltáról. :-( 

Csodás kis sziget, igazi forró égövi, párás trópusi időjárással. Mondjuk épp hideg front volt így csupán 34 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. Tulajdonképpen Málta nem is egy sziget, hanem öt. Máltán kívül ott van Comino és Cominotto melyek között csodás kék lagúna található, illetve a vidéki, nyugodt hangulatú Gozo, és végül a lakatlan kőszikla a tengerben Filfla. 

Aki itt szeretne eltölteni egy hetet, készüljön fel talán nem is elég ez az idő, a rengeteg látnivalóra, melyek egy közel Budapestnyi méretű szigethez képest meglepő mennyiségben találhatók a szigeten, s majdhogynem csak roham tempóban nézhetők meg ennyi idő alatt.

Első nap még mi is arra gondoltunk, hogy busszal bejárjuk az összes érdekességet, de sajnos letettünk erről, mert buszközlekedés ugyan minden felé van, de a járatok nagyon lassan haladnak, így rövidebb út is 1 – 1,5 órát vett igénybe. Az időnk viszont véges volt, így kénytelenek voltunk egy mini autót bérelni, hogy minél több szép helyre eljussunk. Valletta a főváros, önmagában egy nap, mert az egész egy nagy erőd, monumentális és hatalmas, a távolságok pedig elsőre fel sem tűnnek. 
 
A sziget déli része is tartogat számos gyönyörűséget,mint pl. a Blue Grotto (Kék Barlang), mely egy lyukas szikla a tengerben csodás színekben popmázva körülötte a tenger. Több neolitikus templomot találhatunk a szigeten, melyek hasonlítanak a Stonehenge-hez, azaz hatalmas kősziklákból épített kőkori templomok. Köztük nekem a legjobban Hagar Qim - féle tetszett. 

A régi fővárost Mdina/Rabat-ot is egy vár fal veszi körül, melyen végig sétálva kör panoráma tárul elénk. Egy napra Gozo szigetére is áthajóztunk, mikor is láthattuk az üvegfújókat munka közben, és a csipke készítés munkálataival ismerkedhettünk. 

Gozon is van egy lyukas szikla, ami nagyobb a Máltainál, Azúr ablak a neve, és kis hajóval körbe járható. A bárkák egy belső tengerről szikla barlangon keresztül visznek át. 

Sajnos az ételekről, árakról nem tudok pozitívan nyilatkozni, mert pizza, tészta és saláta van a legtöbb helyen, lévén közel van olasz hon. Húst, egyebet horror árakon lehet kapni. Egy pizza 8-9 eurótól indult. 

Ettől függetlenül csodás egy hét volt, de bizony nem sokat pihentünk, reggeltől estig kirándultunk és bejártuk amit lehet. A tengerparti pihenés idő hiányában elmaradt, 1-2 órával kellett megelégednem. :-)

Ha bárkit érdekelnek részletek, egyéb infók, jelezze, szívesen válaszolok.





















2012. július 17., kedd

Szabadság

Kedves Olvasóm!

Kérlek ne haragudj ha nem találsz új bejegyzést mostanság a blogon. Egyszerű oka van ennek, elmentem kicsit pihenni, és jól megérdemelt szabadságomat töltöm. Ez nem lesz hosszú sajnos, de remélem annál tartalmasabbra sikeredik. Málta a célpont idén, alig várom hogy lássam. Rövid beszámolóval készülök. Augusztustól újult erővel térek vissza és folytatom a remélhetőleg más számára is hasznos információk bejegyzését.

Kellemes nyarat, jó pihenést, boldog időtöltést kívánok Neked!

Blackmamba





2012. július 10., kedd

Erdei gyümölcsös sacher torta



Hozzávalók:
(24 cm-es tortaformához)

A tésztához:
2 ek mandulavaj
4 ek xilit
80g kakaópor
120g kókusz zsír
300g mandulaliszt
1 tk sütőpor
6 tojás
1 tk vanília
4 db sárgabarack


A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban összekevertem, a sárgabarackokat előtte turmixoltam, majd a nedves részhez adtam. A két tál tartalmát aztán össze öntöttem és alaposan elkevertem. Sütőpapírral kibélelt torta formába öntöttem a tésztát, és kb. 35 percig sütöttem, míg a tűpróba megfelelő eredményt hozott :-)

Míg hűlt a tészta, elkészítettem az áfonya lekvárt:
100g aszalt áfonyát (1 órára vízbe áztatva)
50g aszalt meggyet (1 órára vízbe áztatva)
50g friss meggyet (mag nélkülit) össze turmixoltam.





A kókusz krém:
Kókusz reszeléket, mézet turmixoltam össze kókusz krémmel, úgy hogy krémes sűrű maradjon az állaga. 

A kihűlt tortára elsőként az áfonya lekvárt kentem, majd a tetejére a kókusz krémet. Az egészet végül bevontam csokimázzal.

A csokimáz:
100g étcsoki
50g kókusz zsír
40g xilit

A fenti hozzávalókat gőz fölött megolvasztottam, és két ütemben a tortára kentem. Azért két ütemben mert kánikula volt itthon, így a tetejére kent első réteg után betettem picit a hűtőbe a tortát, majd 5-10 perc múlva folytattam a csokimázolást. 


Finom, csokis, kicsit tömény, gyümölcsös torta lett, így a tetejére még tettem az éppen itthon lévő gyümölcsökből. Áfonya, málna, szeder került rá, és mondhatom remekül passzoltak a csoki torta többi hozzávalójával. Különösen a málna!!!! :-)

Kakukkfüves sülthús



Hozzávalók:
sok-sok színes zöldség: pl. kaliforniai paprika, cukkini, paradicsom, lila hagyma, vöröshagyma
kakukkfű, só bors
olíva olaj
húspác:
  2 ek mustár
  3 ek olíva olaj
  1 ek tandori fűszerkrém
  kevés citromlé
  1 citrom reszelt héja
  kakukkfű
  só, bors

A zöldségeket egész egyszerűen befűszereztem és elegyengettem egy nagy serpenyőben. Tetejükre egymás mellé fektettem a páccal egyenletesen bevont hús szeleteket, melyeket előtte igyekeztem minél vékonyabbra kiklopfolni. 180 fokon kb. 1 órát sütöttem fóliával a tetején, majd levettem és pirosra grilleztem a tetejét. A zöldség ennyi idő alatt krémesen puha lett, talán a kelleténél jobban is megpuhultak, de nekem ez a krémesség pont bejött, szóval nagyon ízlett.


Prosciutto és brokkoli :-)


Rendkívül egyszerű, és nagyszerű párosítás ez a köret. Az elkészítése is gyerek játék, és a zöldség szabadon variálható, pl. spárgával, tökkel is ízletes finomságot kapunk.

Hozzávalók:
hosszú szárú brokkoli
olasz sonka

2-3  szál brokkolit összegöngyöltem a sonkával, és ropogósra sütöttem 180 fokon. Egyszer érdemes fordítani rajtuk. Jó étvágyat! :-)

Citromos, kapros kacsacomb paleo rízzsel



A kacsa elkészítése:

olíva olaj
citromlé
citromhéj
kapor
fokhagyma

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A fenti hozzávalókból pácot készítettem, majd a húst egyenletesen bevontam vele. Kb. 1 órát alufóliával lefedve sütöttem míg meg nem puhult, majd 30 perc következett nélküle.

A rizs elkészítése:

1 fej karfiol
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
kókuszzsír
petrezselyem

A karfiolt megmostam, rózsákra szedtem, majd késes robotgépben morzsásra aprítottam. Egy wok serpenyőben kókuszzsírt hevítettem, megpároltam rajta a kétféle apró kockára vágott hagymát, majd rá öntöttem a karfiol rizst, sóztam, borsoztam, és 5-10 percig tovább sütöttem közepes lángon. A végén friss petrezselyemmel szórtam meg. Az eredmény valóban teljesen rizs szerű lett. Nagyon finom, egészséges köret.