Az utóbbi időben kedveltem meg a nyúlhúst. Párom anyukája többször is meglepett vele minket. Ismerőseim körében azonban nem annyira kedvelt a nyúlhús, de általánosan nézve a magyar lakosság nyúlhús fogyasztása is messze elmarad az átlagtól. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy háziállatként, főleg húsvét tájékán nagyon népszerű. Régen bizony sokkal többen fogyasztották, tenyésztették. A nyúlhús azon túl, hogy nagyon ízletes kedvező az energia- és tápanyag-összetétele is.
Rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma. Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.
A házinyúl húsa könnyen emészthető. Különösen ajánlható így, számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.
A nyúlhús jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal is rendelkezik. A tápanyagok hasznosulása kedvező, mert a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.
Én egy fél nyúlhoz jutottam hozzá a héten, amit kedves kollégám ismerőse tenyésztőtől hozott számomra. Az elkészítése rendkívül egyszerű.
Rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma. Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.
A házinyúl húsa könnyen emészthető. Különösen ajánlható így, számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.
A nyúlhús jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal is rendelkezik. A tápanyagok hasznosulása kedvező, mert a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.
Én egy fél nyúlhoz jutottam hozzá a héten, amit kedves kollégám ismerőse tenyésztőtől hozott számomra. Az elkészítése rendkívül egyszerű.
Fokhagymáztam, sóztam és baconba tekertem. Jénaiba tettem és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 1 órát sütöttem fedővel a tetején. Majd levetettem a tetőt, és kb. 30 percig 185 fokon tovább sütöttem míg ropogós piros nem lett. Párolt lila káposztával tálaltam.
Nagyon finom, ízletes, könnyű fogás. Szívből ajánlom mindenkinek.
Tápanyag összetétel:
Tápanyag összetétel:
100g | Fehérje (g) |
Zsír (g) |
Szénhidrát (g) |
Kalória (kcal) |
Nyúl | 21 | 8 | 0,4 | 162 |
Lila káposzta | 1,7 | 0,2 | 5,7 | 32 |
Nyírfacukor | 0 | 0 | 25 | 240 |
Bacon | 37 | 41,8 | 1,4 | 541 |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése