2013. április 3., szerda

Magos zsemle v2.0

Több kísérletet tettem már kenyér (zsemle) készítésre. Sajnos ez nem egyszerű a paleoban, hiszen a maglisztek keményítő hiányával csak trükkösen lehet lyukacsos, laza szerkezetet elérni. Vannak persze kísérletek pl. szódabikarbónát citromlével felfuttatni, érdemes tehát próbálkozni. Ebben a receptben az útifű maghéj látja el a tészta lazításának szerepét. Erről azonban tudni kell, hogy kompromisszumosan fér csak bele a paleo-ba. Szigorúan véve nem elfogadott.

A zsemléknek viszont abszolút előnyükre vált!


Íme a recept:
2 csésze(5dl) magliszt keveréke (pl. mandulaliszt+napraforgómagliszt)
7 ek útifű maghéj
1 ek sütőpor
só, bors, 
2 tk nyírfacukor
5 tojásfehérje
~ 1,5 bögre forró víz
napraforgómag, lenmag, szezámmag ízlés szerint 

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A magliszteket az útifű maghéjjal, sütőporral, sóval, borssal, cukorral elkevertem, én a liszteket át is szitáltam, hogy szép egyenletes legyen. Bele keverhetem a magkeveréket is, majd a tojás fehérjét habbá vertem. Óvatosan elkevertem a lisztkeverékben a tojás fehérjét. Nem kell megijedni gyakorlatilag az egészet ripsz-ropsz magába szívja, és nem fog ekkor még összeállni. Vízmelegítőben, vagy mikróban megmelegítettem a vizet és kb. a felét hozzá adtam, aztán elkevertem. Láttam hogy nem állt össze, így további forró víz került hozzá. Sűrű, de kézzel formázható tésztát kell kapjunk, addig kell hozzáadni a vizet. Az útifű maghéj pedig ettől szépen megduzzad a végére.

Szilikon lapon zsemle nagyságú halmokat készítettem. A tetejét megkentem tojás sárgájával és megszórtam mindet lenmaggal. Kb. 45 percig sütöttem a zsömléket, míg a tetejük szép ropogós nem lett.  

Mennyeiek voltak frissen! És bizony másnap is megállták a helyüket!

Én aszalt szilvás marharagú mellé kínáltam őket.



Eddigi legjobb zsömle amit készítettem. Lyukacsos, rugalmas, és nem fojtós. Picit nekem még mindig tömény, de majd legközelebb..... 

És amíg sült isteni kenyér illat volt a konyhába :-)

2013. március 26., kedd

"nyáridéző" Kókusztorta mangóval

Könnyű édesség gyanánt készült ez a torta, mely nem más mint kókusz tej, kókusz reszelék, kevés nyírfacukorral, agar-agarral sűrítve. 


A töltelék egy friss mangó, kevés aszalt sárgabarackkal turmixolva, édesítve, 2 evőkanál útifűmaghéjjal krémmé sűrítve, és egy kevés szeletelt kiwi. Folpackkal bélelt torta formába öntöttem szilárdulásig.

Meg kell mondjam az agar-agar nekem nem vált be. Én most használtam először, és olyan furcsán kemény lett a kókuszos rész. Pedig azt hiszem az előírás szerinti mennyiséggel készítettem. Nem lett olyan rugalmas, pudingos. Talán mégis picit kevesebb elég lett volna a zselatinból, nem tudom. Azért elfogyott. 


A mangó nagyon finom lett, szinte lekvár szerű. A tetejére egy másik mangó került felszeletelve és kókusz reszelékkel megszórva. :-))



2013. március 17., vasárnap

Majoránnás májjal, almával töltött csirkecomb

Nagyon szeretem a májat, mégis viszonylag ritkán készítek. Akkor is általában baconba csomagolom és megsütöm. Ez így egyszerű, és gyors. Most picit mást szerettem volna készíteni, így töltelék lett belőle. 

Hozzávalók:
6 db csirkecomb
200g csirkemáj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 alma
sütőtök
só, bors, majoránna, pici olíva olaj

A combokat megmostam, megtisztogattam, ami nem tetszett levagdostam, kitépkedtem majd szárazra töröltem, sóztam, borsoztam, és majoránnával megszórtam. 

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam, negyedeltem, betettem a késes aprítóba, hozzá adtam az almákat, a majoránnát majd össze aprítottam.

A májat megmostam, megtisztítottam, majd aprócska kockákra vágtam.

Egy nagyobb tálba összekevertem az almás hagymát a májjal. A combokon a bőrt újjal felfeszegettem és megtöltöttem mindet a májas töltelékkel. 

Hústűvel összetűztem az oldalukat. Kiolajoztam egy serpenyőt és egymás mellé helyeztem a töltött combokat, viszonylag szorosan. 

A sütőtököt megpucoltam és nagyobb hasábokra vágtam és beledobtam a tepsibe a combok közé. Pici majoránnával megszórtam a tetejüket.

180 fokra előmelegített sütőben kb.45 percig alufóliával lefedve sütöttem, azt követően levettem a fóliát és 20 perc alatt 220 fokon ropogósra pirítottam a tetejüket.

Az alma és a máj alapból jó párosítást, és akár önmagában nagyon finom, így a sült hússal, és az édeskés sütőtökkel még frenetikusabb lett az élmény.

Jó étvágyat!

2013. február 20., szerda

Tavaszváró zöldségleves


Egy hatalmas tál vegyes zöldséglevest készítettem hétvégén. Egész héten ettük :-)

Hozzávalók:
3 sárgarépa
3 fehérrépa
2 karalábé
1 zeller
150g gomba
só, bors, szárított fűszerkeverék, nagymama által eltett darált paradicsom+paprika keveréke.

Rántáshoz:
kókuszzsír, fokhagyma, mandula liszt


A gomba kivételével kis kockákat készítettem, majd feltettem vízzel főzni a zöldségeket. Szárított fűszerekkel, petrezselyemmel ízesítettem. Mikor majdnem kész volt bele tettem a gombát. Közben kókusz zsíron az aprított fokhagymát a mandula liszttel megdinszteltem, felengedtem kevés vízzel (ez lehet a levesből kivett lehűtött is) és hozzá kevertem a főzésben lévő leveshez.
A vegyes zöldségtől nagyon finom íze lett, és a fokhagymás rántás is jó választás volt :-)





2013. február 15., péntek

Majonézes vitaminsaláta


Vitaminokban gazda, színes téli salátát készítettem a minap, hozzá saját készítésű majonézzel. A házi majonézzel többször próbálkoztam, és egyértelmű hogy a felhasznált olaj adja az ízharmóniát hozzá. Sima olíva olajjal nekem nem ízlett eddig, ezért most tökmag olajjal tettem egy próbát. Isteni lett. A tökmagolaj már magában is nagyon kellemes ízű, így a majonéznek is szuper ízt adott. A színe hagy némi kívánnivalót, mert zöldes lett, de ezen túl kell lépni. :-)

Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 fej karfiol
2 sárgarépa
kesudió, omegamag ízlés szerint

Majonéz:
2 tojás sárgája
1 tk só
2 tk xilit
2 tk mustár
bors
1 ek citromlé
180ml olíva olaj + 180ml tökmagolaj
ízesítésnek 2 gerezd fokhagyma





A brokkolit és a karfiol rózsákra szedtem, és enyhén sós vízben roppanósra főztem. A sárga répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A kesudiót, és az omegamagot megpirítottam egy serpenyőben. Elkészítettem a majonézt. A tojás sárgáját a fokhagyma, és az olíva olaj kivételével habosra kevertem, majd óvatosan nagyon lassan hozzá csorgattam az olaj keveréket. Végül az összes hozzávalót egy nagy salátás tálba összekevertem. Nagyon finom lett!!! A majonézt nagyon ajánlom!



2013. február 13., szerda

Valentin napi csokimousse



Hozzávalók:
300ml kókuszkrém (vendégségnek készült, egy jókora adag lett belőle, nyilván arányosan célszerű a mennyiségen változtatni)
100ml víz
1 csésze magozott, áztatott datolya
150g étcsoki
ízlés szerint méz

A datolyát a kókusz krém felével és a vízzel összeturmixoltam. A kókusz krém másik felét a csokival gőz fölött össze olvasztottam, majd a datolyás krémhez kevertem. Megkóstoltam, és én bizony tettem bele kevés mézet is, aztán kész is volt. Tállal együtt hűtőbe tettem. 2-3 óra után szépen krémesre keményedett. Ha túl kemény akkor akkor kevés meleg vízzel tovább lágyítható az állaga.
Finom, krémes csokipuding, ami sütemények mellé is kínálható, vagy akár krémként felhasználható, de így önállóan is remek desszert.

2013. február 11., hétfő

Gesztenyés csokitorta



Ez a torta a kedvesem és kedves barátunk Attibarbell születésnapjára készült, mert hogyhogynem egy napon ünnepeltek mindketten. A torta felvágása az edző teremben történt, ezért látható a háttérben pár súly, néhány kettlebell és szemfülesek egy homokzsákot is felfedezhetnek. :-)))

A tészta hozzávalói:
8 ek gesztenye liszt
8 tojás
3 ek xilit
1 tk sütőpor
100g aprított dió

A krém hozzávalói:
mandulavaj
víz
méz

A csokimáz hozzávalói:
~200g étcsoki
~100ml kókuszkrém     


Gesztenye lisztből szerettem volna kipróbálni milyen is a piskóta. Teljesen hasonlóan készült, mint a sima lisztes változat. 8 tojásból készítettem a 24 cm-es torta formához. 

A sárgáját 3 evőkanál xilittel habosra kevertem. A fehérjét kevés sóval keményre vertem. Egy külön edénybe bele mértem 6 evőkanál gesztenye lisztet, és kb. 100g aprított diót, sütőport, és alaposan elkevertem őket. A gesztenye lisztet én át is szitáltam, mert csomósodásra hajlamos. A tojás sárgája habba bele kevertem a gesztenye lisztet, több részletben. Az utolsónál már kellett hozzá tegyek kevés tojás fehérje habot, mert annyira kemény lett a tészta. A tojáshab többi részét óvatosan dolgoztam hozzá, hogy ne törjön össze.


175 fokra előmelegítettem a sütőt. Egy kerek tortaforma aljára sütőpapírt tettem. Ebbe öntöttem a piskótát, és 30-40 perc alatt tű próbáig sütöttem. 

A krém sima mandula vaj volt. Nekem darabosabb kivitel volt, amit mézzel, és kevés vízzel kellet krém állagúra kikeverni.



Mikor kihült a torta, ketté vágtam. Nagyon szépen vágható, egyben marad, de mégsem száraz az állaga. Szerintem jobb mint a hagyományos.

A krémmel megtöltöttem, majd a csoki mázzal bevontam. A fehér csúcsok rajta kókusz krémből, és útifűmaghéjból készültek, nyomózsákkal formázva. Dísznek mandula szemek kerültek a tetejükre.
 
 

Nagyon finom, nem túl bonyolult recept. Jó szívvel ajánlom!:-)