2013. február 6., szerda

Gombasaláta

Ez egy laktató saláta, ami önmagában főfogásként ebédre is megállja a helyét. Akinek esetleg mégis kevés, ajánlom készítsen hozzá pl. egy tükörtojást.

Hozzávalók:
150g bacon szalonna
1 fej lila hagyma
250g gomba (akár vegyesen, nálam: laska, barna, és fehér csiperke)
200g spenót
2 db kaliforniai paprika
ízlés szerint fokhagyma, só, bors
kevés kókuszzsír

Serpenyőben kókuszzsírt hevítettem, beledobtam a kockára vágott bacon szalonnát, és ropogósra pirítottam. Mikor majdnem kész volt, hozzá adtam a karikára vágott lila hagymát, a szeletelt gombát, és a kockára vágott kaliforniai paprikát. Sóztam borsoztam, és fokhagymát nyomtam hozzá. 5-10 perc után hozzá kevertem a megmosott lecsöpögtetett spenótot, de azzal már csak gyorsan összeforgattam, míg össze nem esett. Melegen tálaltam.

Ízletes, finom, színes fogás, amiből szerintem nem hiányzik semmi.

Jó étvágyat kívánok!


2013. február 4., hétfő

Répamorzsa szilva lekvárral


Maradt egy kevés párolt répám múlt hétről, nem szerettem volna kidobni, gondoltam valamit csak kisütök belőle. :-)

Az eredmény olyasmi lett végül mint a császármorzsa....

Hozzávalók:
kb. 600g párolt répa
6 egész tojás
5 ek kókusz liszt
1 kk sütőpor
1 ek nyírfacukor
pici fahéj

A lekvár: aszalt szilva, áztatva, turmixolva 



A répa morzsa hozzávalóit késes robotgépben egyneműre kevertem. Egy serpenyőben kókusz zsírt hevítettem, majd két részletben morzsásra sütöttem. Finom, egyáltalán nem száraz, és egyáltalán nem répa ízű, hanem édeskés, kókusz lett. A szilva lekvár pedig teli találat lett mellé. 

Jó étvágyat!

2013. február 3., vasárnap

Fokhagymás nyúl párolt káposztával


Különleges fogás készült ma ebédre. Nyulat sütöttem. :-)
Az utóbbi időben kedveltem meg a nyúlhúst. Párom anyukája többször is meglepett vele minket. Ismerőseim körében azonban nem annyira kedvelt a nyúlhús, de általánosan nézve a magyar lakosság nyúlhús fogyasztása is messze elmarad az átlagtól. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy háziállatként, főleg húsvét tájékán nagyon népszerű. Régen bizony sokkal többen fogyasztották, tenyésztették. A nyúlhús azon túl, hogy nagyon ízletes kedvező az energia- és tápanyag-összetétele is.



Rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma. Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.


A házinyúl húsa könnyen emészthető. Különösen ajánlható így, számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.
A nyúlhús jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal is rendelkezik. A tápanyagok hasznosulása kedvező, mert a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.

Én egy fél nyúlhoz jutottam hozzá a héten, amit kedves kollégám ismerőse tenyésztőtől hozott számomra. Az elkészítése rendkívül egyszerű

Fokhagymáztam, sóztam és baconba tekertem. Jénaiba tettem és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 1 órát sütöttem fedővel a tetején. Majd levetettem a tetőt, és kb. 30 percig 185 fokon tovább sütöttem míg ropogós piros nem lett. Párolt lila káposztával tálaltam.



Nagyon finom, ízletes, könnyű fogás. Szívből ajánlom mindenkinek. 

Tápanyag összetétel:


100g Fehérje
(g)
Zsír
(g)
Szénhidrát
(g)
Kalória
(kcal)
Nyúl 21 8 0,4 162
Lila káposzta 1,7 0,2 5,7 32
Nyírfacukor 0 0 25 240
Bacon 37 41,8 1,4 541

2013. január 25., péntek

Gesztenyés almatorta

Hozzávalók egy 24 cm-es torta formához:

a gesztenyés alaphoz:
6 tojássárgája
25 dkg natúr gesztenyepüré
3 ek kókuszzsír (olvasztva)
1 ek xilit

az alma töltelékhez:
kb. 1 kg alma

a gesztenyekrémhez:
25 dkg natúr gesztenyepüré
1,5 dl kókusztej

a tojáshabhoz:
6 tojásfehérje
1 ek citromlé

A recept eredetileg PocakPanna blogjában olvasható itt

Annyit változtattam csak rajta, hogy nem tepsiben sütöttem, hanem torta formában. Nagyon finom lett, de nekem nem maradt egyben. Az alját kanalazni kellett. :-) Lehet hogy a torta forma nem volt jó ötlet, vagy az almát a párolást követően ki kellett volna nyomkodni, esetleg 2 ek darált dióval elkeverni? Az íze viszont csodás. Az alma és a gesztenye egy remek párosítás!

Röviden azért a recept:

Bekapcsoltam a sütőt és 150 fokra előmelegítettem. A 6 tojást szétválasztottam. A sárgákat a xilittel habosra kevertem. Kb. 4 percig kell ehhez keverni, mikor látszik hogy szép habos, és kb. duplája az eredeti mennyiségnek.
Hozzá morzsoltam a gesztenye masszát, és az olvasztott kókuszzsírt majd sütőpapírral bélelt torta formába öntöttem, és 15 percig sütöttem, míg elkészült az alma.
Az almákat meghámoztam, és lereszeltem. Kevés kókusz zsíron megdinszteltem.



A 15 perc leteltével a tészta tetejére morzsoltam a reszelt, párolt almát. Vissza tettem további 5 percre a sütőbe.
Amíg a tészta sült, a krémhez a gesztenyét elkevertem a kókusztejjel. A gesztenye krémet elkentem az alma tetején és kb. 15 - 20 percre vissza tettem a sütőbe. A felvert habot én akkor tettem csak rá mikor már majdnem kész volt a sütemény, tehát már nem folyt a közepe.
Ekkor a tojásfehérjét a citromlével keményre vertem és rásimítottam a tojás habot. Evőkanállal szép csúcsokat formáztam, és tovább sütöttem míg arany barna nem lett a teteje. kb. 15 perc volt ennek az ideje.

Lehet tenni még csokimázat a tetejére ahogy az eredeti recept írja, de én ezt már elhagytam. Hidegen fogyasztottuk, és ugyan az alját kanalazni kellett ez mit sem rontott az élvezeti értékén. Nagyon ízletes az alma, és a gesztenye, a hab a tetején pedig kicsit lágyítja az ízeket. 

Nagyon finom!!! Jó étvágyat kívánok hozzá :-)))
 

2013. január 8., kedd

Csokis (cukkinis :-)) brownies

Több helyen olvastam már hogy a cukkini édességben is felhasználható. Mivel a paleo lisztek elég szárazok, néha fojtós lesz az édesség, így tenni kell hozzájuk valamit amitől krémes lágy lesz. Ilyen pl. a banánpüré, az almapüré, és a cukkini is megfelelő mert elég semleges az íze. Ebbe a csokis brownies-ba ez került. 

Hozzávalók:
2 csésze cukkini
1 csésze kókusz liszt
3 ek kakaó
2 tk sütőpor
150g datolya
3 ek kókuszzsír
6 tojás
2 ek méz
áfonya, makadám dió

A cukkinit meghámoztam, lereszeltem. (esetleg ki lehet próbálni turmixolva is) A datolyát 1 órával készítés előtt beáztattam, de az se probléma ha már előző nap így teszel. Turmix gépben a datolyát a mézzel, a kókuszzsírral, és a 6 tojással, mézzel összekevertem. Egy másik edényben a kakkaót, a kókusz lisztet, és a sütőport kevertem el, majd a nagyobbik edénybe valamennyi hozzávalót összekevertem. Végül bele került az  áfonya, és sütőpapírral bélelt 24 cm-es torta formába öntöttem a tésztát.
175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. 

Mikor kész volt, kihűtöttem és csoki krémmel leöntöttem a torta formában a tetejét. Makadám dióval feldíszítettem. A csokikrém nem más, mint étcsoki (kb. 200g) és egy félkonzerv kókusztej összemlegítve gőz fölött, kevés xilittel édesítve. 

Mikor a csoki máz is megszilárdult kivettem a torta formából, és szeleteltem. Finom, nem fojtós csokis sütemény lett belőle. Szerintem tölteni is tökéletes, de így a csokimázzal is nagyon finom. A cukkinit egyáltalán nem lehet érezni és valóban krémesebb az állaga.

Érdemes kipróbálni, pláne, hogy ha úgy vesszük zöldséget is fogyasztunk. :-))

 

2013. január 4., péntek

Sütőtökös diókrémes muffin


 Hozzávalók 12 darab muffinhoz:

A recept összetevői között sült sütőtök szerepel. Ezt érdemes egy korábbi időpontban elkészíteni. Nekem maradt 3 szelet egy fél sült tökből a hűtőben, azt használtam fel. Ellenkező esetben a tök sütés kell legyen az első lépés. :-)



A diós alap hozzávalói:
1 csésze dió (nekem vegyesen volt itthon mandula, dió, és kesudió) aprítva vagy darálva
3 ek kókuszzsír (olvasztva)
1 ek méz
1 ek vanília
1 ek fahéj
1 tk sütőpor
1 csipet só
Az alap hozzávalóit össze kevertem, és a muffin formák aljába elegyengettem, úgy mint egy torta alapot. 175 fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre, míg a sütőtökös réteg el nem készült.

Sütőtök réteg hozzávalói:
3 szelet sült sütőtök (vagy egy csésze sütőtök püré)
1 egész tojás
kevés fahéj, szegfűszeg, gyömbér
1 ek méz
A hozzávalókat elkevertem, és a közben kicsit átsült diós alaprétegen elosztottam. Szintén ellapogattam, majd vissza tettem sülni kb. 30 percre.




Diókrém a tetejére:
1 csésze kesudió áztatva legalább 2 órát felhasználás előtt
1/3 csésze kókuszzsír
2 ek méz
1 ek citromlé
1 ek víz
1 ek fahéj
vanília
csipet só 
A hozzávalókat turmixgépben krémesre kevertem, és a kisült majd langyosra hűlt muffinok tetején elosztottam, majd evés áfonyával megszórtam.

Ezután betettem a hűtőbe, és kb. 1 óra múlva csoki mázzal díszítettem. (étcsokit olvasztottam fel, és csurgattam a tetejére)

2013. január 3., csütörtök

Mazsolás rakottkarfiol


Nagyon finom, önmagában és köretként egyaránt. A mazsolától igazán különleges. Esetleg a zsemlemorzsa kiváltására kevés pirított darált mandula is tehető bele, és akkor már majdnem olyan mint az eredeti verzió :-)

1 fej karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főztem. Nem szabad teljesen megfőzni, mert akkor nagyon puha, pépes lesz a végeredmény. Kókuszzsírral kikentem egy jénait, és elhelyeztem benne a karfiolokat. Tettem közé kevés mazsolát. Egy konzerv kókusztejbe elkevertem 2 egész tojást, adtam hozzá sót, borsot és nyakon öntöttem vele a karfiolokat. 

Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt arany barnára sütöttem őket. Szerintem mennyei :-)))) Önmagában is!!! A mandulás verziót kipróbálom legközelebb.

Jó étvágyat kívánok!