2012. július 4., szerda

Pálcikás fagyi :-))




 
Tegnap paleo jégkrémet készítettem. Ma kóstoltuk. :-) Isteni lett! Banán - meggyel és banán - kakaóval turmixolva, formába öntve, pálcikázva. Ebben a kánikulában nagyon jól esik valami hűsítő!



Mogyorós paleo keksz

Hiába reggel a kávéhoz nagyon finom elnassolni egy szelet kekszet. :-) Most mogyorós verziót készítettem a csoki cseppes kekszből. Íme:

Hozzávalók:

1 csésze mandula liszt
1 csésze török-mogyoró liszt
 pici só
3 ek xilit
1/2 csomag sütőpor
6 ek kókuszzsír
3 tojás
csokicsepp, dió


A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Az összes hozzávalót összekevertem, bele dobtam csoki darabokat és diót.  Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és gombóc adagolóval halmokat szedtem rá, majd egyesével ellapogattam mindet. A tálba maradt kihulló csokicseppeket, és dió darabokat a tetejükre igazságosan elosztottam. Kb. 20 perc alatt ropogósra sül. Jó étvágyat!





2012. július 2., hétfő

Paleo langalló (Cavemen's pizza)


Ismét pizza készítésre adtam a fejem. A mostani verzió tésztája szerintem a legjobb. Ropogós, állagra teljesen olyan, mint a fehér lisztes verzió. Amiből készült korántsem szokványos, de hidd el tuti finom lesz és nem is lehet abba hagyni, ha elkészíted.

A pizza tészta hozzávalói:
2 padlizsán
1/2 csésze lenmagliszt
1/2 csésze mandula liszt
2 ek kókuszzsír
2 tojás
só, bors

A sütőt elmelegítettem 180 fokra. A padlizsánokat megpucoltam, és sajt reszelőn lereszeltem. (nekem van ehhez robotgépem, ami most újfent nagyon hasznosnak bizonyult :-) gyorsan kész lettem) A reszelést követően kinyomkodtam a levét a padlizsánnak, mint mikor uborkasalátát készítek, és egy másik edényben áttettem. Hozzá adtam a liszteket, a kókuszzsírt, a 2 tojást, sót, borsot, és kézzel összegyúrtam mintha tészta lenne. Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, majd megkentem kevés olíva olajjal. 

Erre borítottam rá a tésztát, és egyenletesen kb. 0,5 cm vékonyra ellapogattam. Lehet kerek formára is készíteni, de akkor érdemes két tepsibe tenni, nekem viszont csak egy szabad tepsim volt, így abba nyújtottam bele. 30-35 percet sütöttem. Majd fogtam még egy tepsit és elővettem egy újabb sütőpapírt. A tészta tetejét megkentem olíva olajjal, majd rátettem az új sütőpapírt, és a másik tepsit, aztán egy gyors mozdulattal megfordítottam a tésztát és óvatosan lefejtettem róla a tetején lévő sütő papírt. Ezt azért tettem, hogy a másik oldala is ropogósra süljön. Erre már 10 perc elég, és következhetnek rá a feltétek. 
Én olyan tökipompos (langalló) félét kívántam, így megkentem fokhagymás tejföllel (ez nálam: kesudió, citromlé, víz, só, fokhagyma turmixolva), aztán szeleteltem rá paradicsomot, lilahagymát, plusz egy szuper finom sonkát, aminek a neve beef chunk (by Caveman's food), ezt szép vékonyan szeletelve elosztottam, és a végül parmezán csíkkal koronáztam meg. 15 perc alatt ropogósra pirult a teteje, és a tésztája is ropogós maradt. Nagyon ízletes finom lett. 

Saját készítésű ketchup-pel és a maradék magtejföllel kínáltam.

Paleo (házi) ketcup

Hozzávalók:
150g paradicsom püré / vagy 1 paradicsom konzerv
2 ek alma ecet
1 tk mustár
125ml víz
1 tk fahéj
kevés 7 fűszer keverék (opcionális)
1 tk só
1 tk piros paprika
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél


Mindent összekevertem és 20 -30 percig főztem, majd krémesre turmixoltam. Nagyon finom! Sokkal jobb mint a bolti. Egy kiürült ketchup flakonba töltöttem. Hűtőben hetekig eláll!


2012. július 1., vasárnap

Kerty party :-)

Hétvégén ünnepeltük apukám születés - és névnapját. Erre készült a finom trüffel torta, és a kapros káposzta saláta.

A népes vendégseregnek bográcsban készítettünk halászlét, de nem ám szimpla hallé volt, hanem a passzírozott verzió. A halászlé után ki-ki választhatott frissen sült rántott hal, és tepsiben sült tarja közöt
t.





Donovaly










Kicsit eltűntem mostanság, de szabadságra mentünk a családdal pár napra Szlovákiába. Igaz csak hosszú hétvégére mentünk mikor haza értünk vidéki kiküldetések vártak elmaradtam a főzéssel. A jól bevált grill csirke árus nénit látogattuk meg többször, ezt variáltuk zöldségekkel. Donovaly nagyon szép volt, bár ilyenkor kevés a turista, mi nem bántuk, mert nem igazán szeretjük a tömeget. Barlangot láttunk egyik nap, másnap várakat néztük és libegővel megmásztuk Chopok-ot is 2200 m magasan. A gerincen nagyot kirándultunk és párom még hóangyalt is készített, mert az egyik hűs szorosban bizony megmaradt még az idei hó. Jól éreztük magunkat, de kicsit hűvös volt az idő, főleg a csúcson. Megkóstoltuk a helyi gulyást a csúcson, és nagyon finom volt a roston sült szarvas is aszalt szilvával.

 

Meggyes marcipános paleo trüffeltorta

Apukámnak volt a hétvégén születés és névnapja, így egyértelmű volt készítek neki egy csoda finom tortát. Nagyon szereti lúdláb tortát, így valami hasonló paleo-s változat készült. 

A tésztából dupla adagot készítettem, de egy adag is elég mert ketté vágható szépen ha lehűlt.

A tortalap elkészítése:


200g darált mandula
120g mandula liszt
1 zacskó sütőpor
3 púpos ek kakaópor
5 tojás
3 ek méz vagy xilit
1/2 teáskanál vaníliaaroma
 
A sütőt előmelegítettem 170 fokra. A száraz hozzávalókat egy mély tálban összekevertem. A tojásokat kettéválasztottam, és a fehérjét pici sóval felvertem. A mézet és a tojás sárgákat összekevertem és hozzá adtam a liszt keverékhez. Kicsit nehezen keverhető ekkor még a tészta, így a fehérjét több lépésben célszerű hozzáadni. Az utolsó adagot szép óvatosan kell keverni ne törjön össze a fehérje, ha lehet. Sütőpapírral kibélelt 24 cm átmérőjű tortaformában 20 perc alatt megsült. Mivel én nagy társaságra készültem, még egy hasonló tésztát sütöttem.


A tésztát előző nap készítettem el, így másnapra lehült, könnyebben ketté lehetett vágni.

A paleo marcipán:
180g hántolt, finomra őrölt mandula
20g meggymagbél liszt
200g xilit porrá őrölve
6 ek víz
1/2 tk mandulaaroma


A hozzávalókat robotgépben egyneműre kevertem, de akár kézzel is lehet gyúrni, a lényeg hogy marcipán massza szerű legyen az eredmény.

A paleo csokikrém:
3 kisebb vagy 2 nagyobb avokádó
3-4 ek kakaó
1 krémesen puha banán
50ml kókuszzsír
2 ek méz
A hozzávalókat összeturmixoltam és betettem pár percre a fagyasztóba, hogy a kókusz zsír megszilárduljon.

Mikor minden eddigivel elkészültem. Megmostam 150g meggyet és kimagoztam. 
A torta összeállítása következett. A megsült lapokat óvatosan kettévágtam, így 4 részt kaptam. Az első lapra a marcipán massza felét kézzel rányomkodtam. (ha ragadna, vizes kézzel próbáld) A második tésztalapra a csoki máz fele került bőven megrakva meggyel. A harmadik lapra a maradék marcipán került, a maradék csokimázzal szintén meggyel együtt. A tetejét ráborítottam és betettem a hűtőbe, míg elkészült a csokimáz.

a paleo csoki mázhoz
200g 85%-os étcsoki
200ml kókusztej
100ml kókuszzsír
1 ek xilit


 
A máz hozzávalóit gőz fölött megolvasztottam, majd mikor a csoki teljesen elolvadt benne a hűtőből kivettem a tortát és nyakon öntöttem vele. Raktam rá díszítésnek a maradék meggyből, pár cseresznye is került középre, az oldalát pedig még dermedés előtt mandula forgáccsal díszítettem.

Tömény csokis, meggyes, mandulás élvezet ez a torta. Apukám mikor felszeletelte bizony bőkezűen bánt a vastagsággal, de azért volt aki elfogyasztotta a sajátját. :-)