2012. április 26., csütörtök

SlowCooker - Lassúfőző


Már egy ideje szemezgetek ezzel a főzési módszerrel, milyen jó, hogy csak belerakom a hozzávalókat az edénybe, magára hagyhatom, szépen elrotyog 4-6-8 órán keresztül, aztán a kész ebédre vagy vacsorára hazaérünk. Ráadásul csupa jót írtak róla, hogy finomabb, ízesebb lesz az étel. Külföldi oldalakon pedig számos receptgyűjteményt lehet hozzá találni ha Slowcooker-re vagy CrockPotra keresünk (a kettő gyakorlatilag ugyanaz :-)). Egy akció alkalmával végül nem bírtam ellenállni és beszereztem egyet. Azt ugyan még nem tudom hol lesz a végleges helye, mert nem kicsi a drága, de párom nagy örömére ideiglenes megoldást már találtam neki. :-)
(csak halkan jegyezem meg, hogy bizony nagyon jó lenne még egy szuper aszaló is, de azt hiszem ehhez már nagyobb konyha sőt nagyobb lakás is szükséges lesz)

Mitől is különleges a Slow Cooker edény?

A Slow Cooker más főzési technológiákkal ellentétben - melynek során az étel hirtelen sül, vagy fő meg - órákon keresztül viszonylag alacsony hőmérsékletet biztosít (79°C–93°C között), így nem kell az edény mellett állnunk, hogy oda ne égjen az étel.
A Slow Cooker edény előnyei:
  • A legtöbb alapanyag egyszerre bekészíthető az edénybe, így nem kell több edényt összepiszkolni.
  • Az ételek sokkal egészségesebbek, ízletesebbek, zamatosabbak és puhábbak lesznek a Slow Cooker-ben főzve.
  • A hosszan tartó, lassú sütés-főzés lágyítja a húsok kötőszövetét anélkül, hogy keményítené az izmokat. A lassú főzés során tehát a zöldségek, húsok sokkal egészségesebbek maradnak
  • Egy edényben elkészíthetjük, tárolhatjuk, majd újramelegíthetjük az ételt.
  • A Slow Cooker egy sokoldalú edény, melyben főzhet, párolhat, dinsztelhet és süthet is.
  • A kivehető edény használható közvetlenül főzőlapon, hagyományos és mikrohullámú sütőben is, valamint a főzés befejezése után betehetjük a hűtőszekrénybe és fagyasztóba is. (már akinek befér :-))
A hagyományosan hosszan főzött ételeken kívül - mint pl. kocsonya, lekvár - lehet benne készíteni levest éppúgy, mint süteményt (pl. creme brulee-t), úgyhogy a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Én elsősorban húsételek készítését céloztam meg. Meglátjuk mekkora sikerrel járok. Minden esetre a fejleményekről feltétlen beszámolok :-)


Kedvcsinálónak íme néhány kép:








3 megjegyzés:

  1. Nekem is van, remek egy találmány. Lekvárt és aludtejet is csinál))

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szerintem is szuper találmány! A tejet én kihagyom, de a lekvár főzésen épp gondolkodom. Ha kapok a héten szedret, akkor erdei gyümölcsös elkészítése a terv.

    További szép napot!

    Üdv,

    VálaszTörlés
  3. Szia! Lekvárt hogy főzöl benne?
    Köszönettel. Zsu

    VálaszTörlés