2012. április 1., vasárnap

Szedres gyümölcsös torta

A csokis tészta hozzávalói:  (kb. 24 cm-es tortaformához):
150g darált mandula,
150g mandula liszt,
250g datolya,
2 ek kakaó,
2 ek kókuszzsír.

A datolyát előző nap kimagoztam és vízbe áztattam. Másnap leöntöttem róla az áztató vizet, egy kevés azért maradt rajta és a robotgépben össze turmixoltam datolyakrémmé. Ezt követően az összes többi hozzávalót is beletettem a robotgépbe (a darált mandulát, a mandula lisztet, a kakaót és az olvasztott kókuszzsírt). Sűrű de formázható masszát kell kapjunk. A tortaformát folpackkal kibéleltem, alul és teljesen körbe is. Belenyomkodtam egyenletesen a torta forma aljára a tésztát és a krém elkészültéig betettem a hűtőbe dermedni.

A kesudiós szederkrém hozzávalói:
150g szeder,
300gkesudió,
50g kókuszreszelék,
1-2 ek. citromlé,
1 kk. vanília őrlemény,
3 ek. olvasztott kókuszzsír.

A kesudiót robotgépben felaprítottam, majd turmix gépbe téve a többi hozzávalóval ügyesen addig turmixoltam míg egynemű szeder krémet kaptam. Azért írom azt hogy ügyesen mert sűrű a krém, és néha noszogatni kell lefelé a turmixban hogy egyenletesen krémes legyen. A krémet a tortaformába öntöttem a tészta alapra, és vissza tettem a hűtőbe. 
Kb. 4-5 óra elteltével megdermedt, de a krém nem lett teljesen kemény, pont nem folyt le, és azért elég tömény torta lett belőle, így módjával ajánlott fogyasztani, pl. gyümölccsel, amivel díszítettem a tortát is. :-)
 

1 megjegyzés: