2012. április 18., szerda

Tej: élet, erő, egészség?

Dr. Loren Cordain cikke alapján fordítva, kiegészítve saját, és Szendi Gábor megjegyzésivel:

1. Egészséges a tej?

Az emberi anyatej az újszülött gyermeknek rendkívül egészséges, viszont a tehéntej vagy  más fajta pl. a kecsketej gyerekeknek és felnőttek egyaránt egészségtelen, növeli sok krónikus betegség kockázatát Az embereknek nincs szüksége a tehéntejre!

2. Milyen mellékhatások merülhetnek fel tejfogyasztás esetén?

1.    Ételallergiát okoz.
2.    Fiatal korban a fogyasztáskor (1-2 éves kor alatt*) a tehéntej növeli a gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát
3.    A tej ivás növeli a kockázatát sokféle autoimmun betegség kialakulásának beleértve a fent említett 1-es típusú cukorbetegséget, Crohn-szindrómát, és a fekélyes vastagbélgyulladást.
4.    Számos kutatás (Public Health Harvard School) összefüggésbe hozza a tejet a pattanásosok kialakulásával
5.    Tej fogyasztásakor bélgörcs alakulhat ki.
6.    A tehéntej fogyasztása összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.
7. Íme a tehéntej kapcsán egy megdöbbentő adat:  több mint 75   hormont tartalmaz, ami az immunrendszer károsan hat.  A legproblematikusabb a tehéninzulin, ami hozzájárul az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásnak kockázatához kisgyerekeknél.  Aggasztó az ösztrogén tartalom is a tehéntejben.  Az ösztrogének   emelkedett szintje a nőknél pl. növeli a kockázatát a mell és petefészek-ráknak, férfiaknál a prosztata ráknak.
8.    A gyerekkori tejfogyasztás egyértelműen növeli az inzulinrezisztenciát, mely miatt túlsúly és metabolikus szindróma alakulhat ki.  Mikor 24 8 éves fiút magas tejfogyasztásra kértek, és bizony már 1 hét után inzulin rezisztencia alakult ki. Mikor a tejet húsra cserélték az inzulin anyagcsere normalizálódott.
10.  A tejben tejcukor van (laktóz).  A világ népességének 65 százaléka érzékeny a laktózra, melynek fogyasztásakor bélgáz alakul ki és hasi fájdalom merül fel.
12.  A tejet disachharide-nek* is nevezik – ami azt jelenti, hogy két cukorból áll (szőlőcukor és galactose).  Rágcsálókon végzett kísérleteknél bebizonyosodott, hogy mindkettő a laktóz és a galactose is elősegíti a szemben a hályogok kialakulását.
13,  A tej vagy más egyéb tejtermék gyengíti a cink és vas felszívódását. Pedig ezek fontosak szervezetünknek.
14. Számos tanulmány alátámasztja, hogy a tejivás növeli a Parkinson-kór kockázatát.
15. A tejivás elősegíti az asztma kialakulást, és a tüdő vizesedését idézheti elő.

3. A legtöbb ember azt hiszi, hogy a tej egészséges, mert sok kalciumot tartalmaz. Van ebben igazság?

A tehéntej, és a tejtermék valóban az egyik legmagasabb kalciumforrás, amit fogyaszthatunk. Da vajon valóban szükségünk van ennyi kalciumra. Minden média erre ösztönöz, fogyassz sok kalciumot a csontok egyészségért, miközben számos kutatás már rávilágított, hogy a magas kalcium fogyasztás nem csökkenti a csontritkulás kialakulását, nem erősíti a csontokat. A kalcium ugyan fontos tápanyag, mégsem váltja be tehát a hozzá fűzött reményeket a csontok, illetve a szív egészsége szempontjából. Számos vizsgálati eredmény bizonyítja, hogy az emelt kalcium bevitel viszont szívbetegséghez, ízületi problémákhoz, és erős pre-menstruációs szindrómához vezet.



4. Organikus vagy nem organikus pasztörizált vagy nem, van különbség?

Az organikus tej alacsonyabb koncentrációban, de tartalmazhatja a tejgazdaságban használt féregirtókat és más környezeti szennyező anyagokat. A  nyers tej tartalmazza a hormonok magasabb koncentrációit és bioaktív peptideket, baktériumokat is, amelyek sokféle fertőző betegséget idézhetnek elő. A pasztőrözött vagy homogenizált tej olyan eljáráson megy keresztül, mely növelheti a szívbetegség kockázatát.

5. A tehénnek adott hormonok vajon belekerülnek-e a tejbe? És ha igen ez mit okozhat?

Sajnos ez így van. A tejgazdaságokban gyakran adnak a teheneknek növekedési hormont, ami belekerül természetesen a tejbe, és ez által, az emberi szervezetbe is, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát. (mell, prosztata, ahogy már említettem)

6. Miért gondolja azt vajon mégis mindenki, hogy a tej jó? Szüleink nagyszüleink mind ezt vallják. De fogadjuk ezt el mi is? Vajon a médiának mi a felelőssége ebben?

Látható, hallható hogy a tejipar az utóbbi 20 évben valóban a tejfogyasztás mellett kampányol, holott számos tudományos kutatás alátámasztja a tejfogyasztás problémákat okozhat. Csak van itt valami a háttérben, ha más nem csupán az anyagiak, de az sem kizárt, hogy az így előidézett tünetek kezelése a cél, és ezáltal a gyógyszerek eladása? Vagy ne lássak minden mögött összeesküvést? Mi minden esetre nem fogyasztunk tejet, szinte semmilyen tejterméket nem használok. Egyetlen kompromisszum a reggeli kávéba kevés tejszín, és néhány sajt. 

Végezetül egy idézet Szendi Gábor Tejfogyasztás kapcsán írt cikkéből:

Magyarország/Tejterméktanács álláspontja:

….  napi 2 dl tej fedezi egy felnőtt ember ajánlott tápanyagszükségletének jelentős hányadát, mégpedig a kalcium 30 %-át



Szendi Gábor álláspontja:

…. napi 2 dl tej fogyasztása már 50-80%-al növeli a felnőttkori vastagbélrák kockázatát.

Azt hiszem kár folytatnom ebben minden benne van …..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése