2012. április 4., szerda

A nélkülözhetetlen Omega-3



A megfelelő mennyiségű omega-3 megelőzi a szív és érrendszeri problémák kialakulását:
"Az emberi szervezet nagymértékben adaptálódott a halban gazdag táplálékokra, az így bevitt zsírok hiánya keringési zavarokat és fejlődési rendellenességeket eredményezhet. Az eszkimók táplálkozása és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szembeni védettsége a táplálkozásra vezethető vissza. Az eszkimók gyakorlatilag csak tengeri állatokkal táplálkoznak. A japánok szintén sok tengeri herkentyűt fogyasztanak, és a szívbetegségek száma náluk is jóval alacsonyabb. A tengeri eredetű táplálékban az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya azonos, s évmilliók alatt szervezetünk erre állt rá. Ezzel szemben az európaiak és az amerikaiak, akik közt a szív- és érrendszeri megbetegedések az egyik vezető halálok, tulajdonképpen egy valószínűsíthető szavannai étrenden élnek: a növényevők húsát és növényeket fogyasztanak (antibiotikummal és mérgekkel átitatva). Ebben a táplálék-összetételben a szervezet és az agy normál működéséhez szükséges omega-3 huszada/ötvenede található csak meg!"




A megfelelő mennyiségű omega-3 meghosszabbítja az életet:  
Egy új vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a kardiovaszkuláris megbetegedések vagy az idegrendszeri/mentális zavarok ellen véd, hanem hatása sokkal általánosabb a telomér védelmén keresztül. Hogy mit is jelent ez?  

Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyvének első fejezetében olvasható, a telomér a sejtek DNS-ének végén lévő "sapka", amely a sejtosztódáskor a DNS pontos másolását teszi lehetővé. A telomér az emberi élet biológiai órája, mert minden osztódáskor valamelyest rövidül a telomér, és minél több telomér rövidül meg az élet során, annál több hibás DNS-sű sejt keletkezik, és annál valószínűbb a különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának a kockázata. A paleolit táplálkozás hosszú, egészséges életet ígér, mert az alacsony inzulinszint, az alacsonyabb kalóriabevitel, és az omega-3 fogyasztás védi a telomért. Bővebben lásd a Paleolit táplálkozás c. könyvben.


A megfelelő mennyiségű omega-3 csökkenti  az idegrendszeri működési zavarokat, segít a depresszió megelőzésében:
 
Az omega-3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezethet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát és az így kialakuló tehetetlen állapot vezet el a depresszióhoz.

 
A vizsgálatok szerint az emberek 60%-a omega-3 hiányban szenved, és 20%-uknál pedig kimutathatatlanul alacsony az omega-3 vérszintje. Az omega-3 legjobb forrása a tengeri halolaj és a lenmagolaj. 

Az omega-3 fontos része a paleolit étrendnek. 

És hogy mennyi az annyi, azaz mennyire van szükségünk belőle?

Többnyire eltérőek az álláspontok ezen téren, de általában 2 gramm EPA-t (2000 mg!) tartalmazó omega-3 a napi ajánlás!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése