2012. május 22., kedd

Paleo zsemle v1.0

Nézegettem már több helyen, és paleo-s ismerőstől is hallottam, hogy gyorsan reggel össze kell csak keverni lisztet, tojás, zsiradékot, aztán mehet be a mikróba és kész is a reggeli zsemle. Kenhető, készíthető belőle az iskolába való szendvics. Kipróbáltam ezt is :-)

Valóban szupergyors harapnivaló készíthető így. És tényleg csak 5 perc. Lehet sós, édes, ami tetszik. Akár leveshez, főzelékhez remek kiegészítő. 

Hozzávalók:

2 tojás,
2 ek olíva olaj vagy olvasztott kókuszzsír,
csipet só,
csipet sütőpor,
1 púpos ek magliszt (pl.: kókusz, vagy kókusz + mandula, kókusz + napraforgóbél, stb.)


Egy mikrózható edénybe a tojást, az olíva olajat, összekevertem. Egy kisebb tálba elkevertem a sót, sütőport, maglisztet, majd a bele öntöttem a mikrós edénybe várakozó tojásos olajba. Gyorsan megkevertem hogy egynemű legyen, eligazgattam zsemle formára az edénykémben a tésztát, és 2 - 2,5 percre a legmagasabb fokozatra betettem a mikróba. Lehet a tetejére szórni szezámmagot, mákot. A tésztába tehető bármi mi szem, szájnak ingere, és persze paleo! Ha ügyesen eligazgattad zsemle formára , akkor 2 perc után egy félbe vágható tökéletes szemle utánzatot kapsz.

10 megjegyzés:

  1. Tegnap este meg is csináltam ma reggelire, nagyon jó lett, köszi a recit! :) Korábban próbálkoztam már hasonló sós zsemle félén, de az arányokat nem találtam el, mert nem lett finom, pedig édes mikrós sütit gyakran csinálok. Mostmár sósan is megy! :)

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltam, ugyan még kóstolni nem kóstoltam, de textúrája valami isteni! ;)))

    VálaszTörlés
  3. Ezekkel a mennyiségekkel mennyi zsömle készült?

    VálaszTörlés
  4. Atyaég! nem tudom, mikor ettem utoljára kenyeret, vagy egyáltalán annak látszó vmit. Ez maga a csoda!!!!! :D IMÁDOM! :) köszönöm, h rábukkanhattam :)

    VálaszTörlés
  5. Helló,

    most próbálom ki a receptet, és kérdésem lenne, hogy ezt az anyaghányadot alapul véve, nekem egy folyós massza jön ki, ami nem formálható. Formába tettem kisütni a mikróban, de inkább olyan mint egy kókuszos tojásrántotta szufflé, de kevésbe hasonlít egy zsemlére, elrontottam valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ha magliszttel készíted akkor jó lesz ne aggódj. Nekem is kicsit folyós mikor összekeverem, de ha várok pár percet akkor a magliszt megszívja magát és olyan lesz az állaga mint a nokedli. Mikrózás után viszont összeáll. Persze függ a tojás méretétől is, mert ha strucc méretűek akkor lehet kell bele még liszt :-) de akkor tegyél bele nyugodtan még egy kanállal. Én ma reggel készítettem kókusz lisztből, és tettem bele lenmagot is pluszba, finom lett. Egy darab készült, de akár két kisebb is lehetett volna, mert így egyben tovább kellett mikrózni, hogy belül is szilárd legyen.

      További szép napot!

      Törlés
  6. Hm... ezt még gyakorolni kell... :-) Lenmagliszttel csináltam 1 tojásból, de elsóztam, kemény lett, és egy részét úgy kellett levakarni a mikró oldaláról, úgy szétcsapta miután elindítottam. Azt hiszem rosszul kevertem el a tojást. Persze azért finom lett :-) Picike gyömbérport is tettem hozzá.
    A mandarin és sült alma kíséretében, baracklekvárral ízesítve, végül is egy pompázatos kezdet lett szombat reggelre :-)
    Köszi az ügyes tippet, a többit is megnézem... valószínűleg át kell állnom erre a paleo technikára.
    Ja, és próbálta már valaki villanysütőben?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! Engem is érdekelne , hogy működik e sűtőben. Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  8. Sütőben is lehet? Próbálta valaki?

    VálaszTörlés
  9. Búzaliszttel is el lehet készíteni?

    VálaszTörlés