2012. május 7., hétfő

Kókusztej

A paleoban tej helyettesítésére leginkább használt alapanyag a kókusztej. Szerintem a legtöbb eredetileg tejjel készítendő ételbe tehető tej helyett. Én ízre is nagyon szeretem, a kókusztejet, a kókuszreszeléket, a kókusz lisztet, mindent ami kókuszos. 

Sokan azt gondolják mikor igazi kókuszt bontanak, hogy a benne található átlátszó léről van szó, a kókusz tej azonban nem ez hanem a kókusz húsából kinyert tejszerű folyadék.

Sok helyen olvasható, hogy házilag is készíthető kókusztej. Nekem ez bevallom túl macerásnak tűnik, én inkább venni szoktam. De lássuk hogyan készíthető el házilag:
A kókuszokat félbe kell vágni, majd a kókusz húsát egy késsel ki kell feszegetni, alaposan le kell mosni. A húst kisebb darabokban kevés vízzel turmixgépbe kell tenni. A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét. A kész pépet anyagszalvétába vagy vékony konyharuhába kell tenni, és hagyni, hogy lecsepegjen. Az így készített kókusztej 2-3 napig hűtőben tárolható.

Ha nem szeretnénk ezzel vesződni akkor a készen kapható változatokat tudjuk használni, ám a konzerv kókusztej esetén számolni kell azzal, hogy valamiféle tartósítószer biztosan kerül az egyébként igen egészséges lébe.A kókusztejet nem csak az ételekhez érdemes adni, hanem önmagában is fogyaszthatjuk, mert segít az immunrendszer erősítésében. A kókusztej tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagok is, többek között megtalálható benne a kálium, a kalcium és a foszfor.

Sajnos az árával is számolnunk kell, mert nem olcsó egyik változat sem. Nagyon sokáig a kókusztej konzervet vásároltam ami régen a Tescoban 400,- forint körül volt kapható (lásd képen a TAIPAN márkájú) , és ez 400 ml-es kiszerelést takar. Nemrég viszont szomorúan vettem tudomásul hogy jelentősen emelkedett az ára és a Tescoban immár 700,- forint felett kapható. 
 
Találtam viszont egy másik gazdaságos alternatívát kókusz krém formájában. A képen látható verziót veszem ami háromszorosára hígítható és akkor kókusz tejet kapok belőle. (COCOMAS kókuszkrém) 

Árban sokkal jobban járhatsz így mert 1400 - 1500 forint között kapható a kókuszkrém literje amiből 3 liter kókusz tej készíthető. Szerintem ez így nagyon megéri. Ajánlom neked is. A kókusz krémet nagyobb Bio boltokban érdemes keresni, én pesti lévén a Mammutban szoktam vásárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése