Sokszor terveztem már, hogy megkóstolom a rebarbarát. A hétvégi piac alkalmával sikerült beszereznem pár szálat, ebből született az alábbi recept. Fanyar savanykás íze miatt ajánlom keverni édesebb gyümölccsel, esetleg mézzel fogyasztani. Nekem a birsalma jutott róla eszembe, szerintem teljesen olyan az íze. :-)
Pár szó a rebarbaráról:

Fogyasztása segíti a bélműködést tisztítja a
vesét, gyomorerősítő, tonizáló hatása is ismert, antimikrobiális (képes
elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat) és vérzéscsillapító, nagy
mennyiségben viszont hashajtó lehet. J A rebarbara aminósav-tartalma
is figyelemre méltó.

A pite tésztához:
140g darált dió
260g darált mandula

4 tojás
1 ek méz
A töltelékhez:
2 alma
100g eper
100g rebarbara
100g szeder
fahéj
1-2 ek méz
3 ek darált dió/mandula.
A sütő előmelegítettem 140 fokra. Az almákat meghámoztam, kisebb kockára vágtam. A rebarbarát meghámoztam, és hasonlóan felszeleteltem.
A nagyobb eperszemeket kettévágtam, hogy minden kb. egyforma nagyságú legyen.
Egy teflon lábasban kevés kókuszzsírt hevítettem és bele öntöttem a gyümölcsöket. 5 perc alatt félig készre pároltam őket a mézzel együtt.
A nagyobb eperszemeket kettévágtam, hogy minden kb. egyforma nagyságú legyen.
Egy teflon lábasban kevés kókuszzsírt hevítettem és bele öntöttem a gyümölcsöket. 5 perc alatt félig készre pároltam őket a mézzel együtt.
A tésztához a darált diót és mandulát egy keverő tálba tettem. Rá ütöttem a 4 tojást, és hozzá adtam kevés szódabikarbónát, a mézet.
Egyneműre kevertem a tésztát, és hagytam 5 percet állni, míg elkészült a gyümölcs töltelék.
Ekkor egy kizsírozott piteformába elosztottam a tésztát, és igyekeztem szép egyenletes peremet formázni belőle a szélén.
A pite közepébe öntöttem a gyümölcs tölteléket és betettem 45 percre a sütőbe.
Nagyon ízletes, kissé savanykás eper ízű volt a töltelék, a tészta ízletes nem túl száraz, inkább omlós lett.
Jó étvágyat hozzá!
Egyneműre kevertem a tésztát, és hagytam 5 percet állni, míg elkészült a gyümölcs töltelék.
Ekkor egy kizsírozott piteformába elosztottam a tésztát, és igyekeztem szép egyenletes peremet formázni belőle a szélén.
A pite közepébe öntöttem a gyümölcs tölteléket és betettem 45 percre a sütőbe.
Nagyon ízletes, kissé savanykás eper ízű volt a töltelék, a tészta ízletes nem túl száraz, inkább omlós lett.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése