2012. május 21., hétfő

Összefoglaló a Q10-koenzimről


A Q10-koenzim hazánkban sajnos kissé mellőzött táplálék kiegészítő, pedig számos előnyös hatása ismert, és a táplálkozásból bizony nehezen fedezhető a napi szükséglet. 


Milyen ismert hatásai, előnyei vannak?
A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában. Szívelégtelenségben igazolódott a CoQ10 hiány jelenléte. Megfigyelések támasztják alá, hogy a Q10-koenzim kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél, de többek között a rák kezelésében valamint a daganatellenes kezelés által okozott mellékhatások enyhítésében is vizsgálták, pozitív eredménnyel. A Q10-koenzim magas vérnyomásos betegeknél akár 17 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és akár 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást, jelentős mellékhatások nélkül. Humán klinikai vizsgálatok alapján összefüggés lehet a CoQ10 szájon át történő alkalmazása és az íny egészségének javulása, az ínyszövet immunreakciója, valamint a beteg íny regenerálódása között.
Vizsgálatok azt mutatták, hogy Q10 hatására javul az edzés hatékonysága, csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény. Átlagosan 40 éves kortól a szervezet nem képes elegendő Q-10 koenzimet termelni. Ilyenkor külső pótlásával az öregedés lassítható.

Hogyan, honnan, mikét juthatunk hozzá?
A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd, és egyéb módon kell pótolni. Az élelmiszerek közül a húsok és a hal CoQ10 tartalma a legmagasabb; több mint 50 mg/kg található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb CoQ10 források, de a szakirodalomban jelentős különbségek vannak a CoQ10 szintjeik tekintetében. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz CoQ10 forrás, amelyek közül az avokádó kivétel, viszonylag magas CoQ10 tartalmával
Az olajban sütés 14–32%-kal csökkenti a CoQ10 tartalmat.

Mennyi a napi ajánlás?
A fejlett országokban a CoQ10 becsült napi bevitele 3-6 mg, amely elsősorban húsból származik. Egészséges embereknél napi 10-30 mg bevitele ajánlott az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére. Sportolóknak napi 30-60 mg adható, ami jelentősen növeli teljesítményüket. Terápiás dózisa a szakirodalom szerint napi 120-360 mg.
A Q10 koenzim adagolásának jótékony hatása csak lassan, néhány hetes szedés után alakul ki.
A Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multi vitaminok után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése