2012. május 8., kedd

Marokkói csirke tagine


A minap párom, és kedves barátaim társaságában visszaemlékeztünk februári Marokkói utazásunkra. Készülvén egy kép nézegetős bulira, a bemutatandó mennyiség ésszerű keretek közé szorítását céloztuk meg. Közben a hangulathoz, és emlékekhez hűen Marokkói ételt készítettünk. A házigazda egy eredeti tagine tál tulajdonosa, így abban készítettük el vacsoránkat, a mennyiség okán pluszban egy római tálat is beüzemelve. Ki nem tudná mi az a tagine annak elárulom, hogy egy csúcsos agyagtálról van szó, mely több méretben, színben, formában kapható. Marokkóban az éttermek szinte mindegyikében kínálnak benne készített ételeket, melyeket rendhagyó módon parázzsal fűtenek fel. Az ételek előkészítése nagyon egyszerű, mindent csak bele kell dobálni fűszerezni és türelmesen várni míg elkészül. 

A mi változatunk abszolút paleora lett tervezve, kiegészítőnek nem maradt el mellőle a kuszkusz, ennyi belefért a vacsorába, aki nem kért nem evett belőle.

Hozzávalók (4 főre /utólag látva kicsit nagy lett a mennyiség a fele is elég lett volna):
8 db csirkecomb,
1 fej zeller,
1 brokkoli,
4 db sárgarépa,
2 db cukkini,
2 db vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
fűszerek:
- marokkói csirke fűszer,
- 7 fűszer keverék,
- csirke tagine fűszer keverék.
(ezek közül nem kell mind, mi is két verziót próbáltunk ki, lett egy csirke fűszeres, és lett egy marokkói+7 fűszeres verzió)
Köretnek:
fél zacskó kuszkusz,
húslé,
1 db vöröshagyma. 


A húst megmostuk, szárazra töröltük. A sütőt előmelegítettük 180 fokra. A vörös hagymát apró kockára vágtuk. 

Egy wokban olíva olajat hevítettünk. A hagymát bele tettük, és üvegesre pároltuk. Ezt követően egymás mellé helyeztük a wokban a csirke combokat és szép aranysárgára,  ropogósra pirítottuk mindegyik oldalukat. Mikor kész voltunk, átöntöttük a tagine-ba a hagyma felét (azért csak a felét mert a többi a római tálba került) 

A hagyma tetejére tettük a sárgarépa, és a zeller kockákat melyeket előtte pucoltunk és szeleteltünk. A tetején elosztottuk a húsokat és alaposan befűszereztük őket. Közé dugdostuk a fokhagyma gerezdeket is. Betettük a serpenyőket (bizony mindkettőt, ami nem volt egyszerű, de a női logika határtalan, és megoldotta :-)) a sütőbe és kb. 1,5 - 2 órát hagytuk bent. A pontos időt nem jegyeztük, a hús puhasága volt a támpont. 



Közben a maradék zöldségeket, megpucoltuk és azokat is egyforma kockára vágtuk Mikor majdnem jó volt már csirke, akkor beletettük a tetejére a brokkolit, és a cukkinit. Kb. fél órát még hagytuk őket sülni. 

A körethez egy lábasban vizet forraltunk, bele vegetát szórtunk, és mikor felforrt ráöntöttük a kuszkuszra, és belekevertük a vöröshagyma másik felét. 5 perc múlva kész volt a köret. 

A húsos zöldség puha, ízletes lett. Talán kicsit sótlan maradt, de nagyon marokkói lett az biztos. A fűszerek szinte elvarázsolták és az éjjeli vacsora közben Marrakeshben érezhettük magunkat. 

Múltidéző marrakeshi csoportkép

Ha nincs tagine tálad római tálban elkészíthető ugyanez a fogás, sőt szerintem a nemrég vásárolt lassú főzőmbe is megérne egy próbát. 

Kellemes egzotikus hangulatot, és marokkói jó étvágyat kívánok hozzá! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése