2012. december 23., vasárnap

Házi szaloncukor, karácsonyi csokiskeksz


Nem igazán szeretem a bolti édes szaloncukrokat. Tulajdonképpen le is mondtam már róla, mikor is meggondoltam magam, lévén nincs karácsony szaloncukor nélkül. A bolti helyett úgy döntöttem magam készítem el a nassolni valót, így legalább tudom mi van benne, és teljesen paleo változat csemegézhetünk.

Két fajtát készítettem. 

Egy kókuszos mandulás marcipános félét, és egy mandulás csokis gyümölcsös verziót.

Lássuk a gyümölcsös csokis verziót


100g kókuszzsír
400g aszalt gyümölcs (20 percig áztatva, nálam mazsola, füge volt)
300g mandula
2 ek kakaó
 
Késes robotgépben a mandulát megőröltem. Hozzá adtam a víztől lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket, majd tovább dolgozott a robotgép. Bele öntöttem az olvasztott kókuszzsírt, és adtam hozzá 2 evőkanál kakaót. Betettem a hűtőbe míg gyurma keménységűre nem hűlt majd szaloncukor formákat készítettem belőle.




És íme a kókuszos, marcipános változat

 
100g kókuszzsír
150g kesudió
200g makadám dió
kókusz reszelék
meggymag liszt
2 ek méz

A kesu diót, és a makadám diót 20 percre beáztattam, majd turmixgépben kevés vízzel és 2 evőkanál mézzel krémesre turmixoltam. Az olvasztott kókuszzsírt is bele lehet ekkor már tenni. Kiöntöttem egy keverő tálba a mag krémet, és hozzá adtam annyi kókusz reszeléket hogy sűrű, tészta szerű legye az állaga. Volt itthon meggymag lisztem is, amiről ismeretes hogy ízesítésre kíváló, mert kevéstől is maracipán ízt érhetünk el. Tettem bele ebből 2 kávés kanállal kb. Hűtőben végezte ez is. Majd készülhetett belőle kicsivel később a szalon cukor forma.




A szalon cukrokat csokimázzal vontam be. 200g keserű csokit megolvasztottam gőz fölött, és adtam hozzá kevés xilitet, és kókusz zsírt. Fogpiszkáló segítségével bele mártogattam egyesével a bonbonokat és hagytam hungarocelen lecsöpögni. Így mint a képen.




A csomagolás még hátra van, de az is lehet, hogy azzal már nem bajlódom. :-)

Én itt tartok a karácsonyi készülődésben, illetve a birsalmás libalevessel is majdnem kész vagyok. Receptje lásd itt.  


  
Az első képen még látni csokis áfonyás kekszet. Gyorsan azt is megosztom veletek:

2 csésze darált mandula
1/4 tk sütőpor
pici só
1/3 csésze kókuszzsír (olvasztva)
1/2 csésze méz
vanília
1 ek kókusz krém
2 ek kakaó
100g aszalt áfonya  

Mindent összekevertem és sütőpapírra keksz méretű halmokat helyeztem, majd 15 perc alatt 175 fokon megsütöttem.

Jó étvágyat kívánok mindhez!

A bordó különleges díszítés pedig aszalt hibiszkusz! Az íze olyan mint az áfonyáé, tele van c vitaminnal, szuper finomság. Nemrég fedeztem fel a piacon a magos néninél. :-)        


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Az aszalt hibiszkuszt melyik piacon és kinél vetted? Már régen keresek ilyet..
    Köszi!

    VálaszTörlés